Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Rolada śmietankowa z malinami: przepis na roladę z bitą śmietaną i owocami

Autor Zdjęcia: pixabay.com
Pyszna rolada z malinami. Do jej przygotowania można użyć zarówno świeżych, jak mrożonych owoców.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 9 OSÓB
Delikatna biszkoptowa rolada z pysznym malinowym nadzieniem to doskonały deser na ciepłe dni. Podajemy sprawdzony przepis na pyszne ciasto z kremem i owocami. Sprawdź, jak przygotować roladę śmietankową z malinami.
Składniki
6 jajek
180 g cukru
100 g mąki pszennej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
śmietana kremówka
cukier puder (do posypania)
Przygotowanie krok po kroku:
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
Dodaj partiami cukier nadal ubijając.
Dodaj pojedynczo żółtka i dalej ubijaj.
Mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do masy i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby piana nie opadła.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią ciasto i wyrównaj.
Piecz w temperaturze 170 stopni przez 12 minut.
Po upieczeniu usuń papier, połóż ciasto na lniany ręcznik kuchenny, zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i zostaw do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj do ubitej masy maliny, delikatnie wymieszaj.Odwiń ciasto z ręcznika i posmaruj ubitą śmietaną kremówką zostawiając suche brzegi rolady, aby masa nie wypłynęła. Posyp śmietanę malinami.
Zwiń roladę tak samo jak poprzednio, wzdłuż dłuższego boku.
Posyp roladę cukrem pudrem.