Rolada śmietankowa z malinami: przepis na roladę z bitą śmietaną i owocami

Rolada śmietankowa z malinami: przepis na roladę z bitą śmietaną i owocami

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pyszna rolada z malinami. Do jej przygotowania można użyć zarówno świeżych, jak mrożonych owoców.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 9 OSÓB

Delikatna biszkoptowa rolada z pysznym malinowym nadzieniem to doskonały deser na ciepłe dni. Podajemy sprawdzony przepis na pyszne ciasto z kremem i owocami. Sprawdź, jak przygotować roladę śmietankową z malinami.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.

  • Dodaj partiami cukier nadal ubijając.

  • Dodaj pojedynczo żółtka i dalej ubijaj.

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do masy i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby piana nie opadła.

  • Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią ciasto i wyrównaj.

  • Piecz w temperaturze 170 stopni przez 12 minut.

  • Po upieczeniu usuń papier, połóż ciasto na lniany ręcznik kuchenny, zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i zostaw do wystygnięcia.
    Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj do ubitej masy maliny, delikatnie wymieszaj.

  • Odwiń ciasto z ręcznika i posmaruj ubitą śmietaną kremówką zostawiając suche brzegi rolady, aby masa nie wypłynęła. Posyp śmietanę malinami.

  • Zwiń roladę tak samo jak poprzednio, wzdłuż dłuższego boku.

  • Posyp roladę cukrem pudrem.

Ocena: 4,5