Borówka czerwona do mięsa – najlepszy dodatek na zimę! Zrób przetwory z brusznicy

Borówka czerwona: borówki do mięsa, czyli przetwory z brusznicy
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Przetwory z borówek to klasyczny dodatek do mięs pieczonych i pasztetów
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Borówka czerwona do mięsa to klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie jesienne i zimowe obiady. Ten słodko-kwaśny dodatek z brusznicy nie tylko podkreśla smak mięs, serów czy pasztetów, ale też dostarcza mnóstwo zdrowych składników. Zrób własne przetwory z borówki czerwonej z jabłkami lub gruszkami – prosto, szybko i ze smakiem, którego nie da się kupić w sklepie.

Niezrównana borówka

Borówka czerwona, znana też jako brusznica, to owoc, który od wieków gości zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Te drobne, czerwone jagody kryją w sobie moc zdrowotnych właściwości – wspierają trawienie, działają antyseptycznie i oczyszczająco, a do tego są niezwykle aromatyczne i pyszne.

Z dojrzałych owoców można przygotować całą gamę przetworów – od konfitur i dżemów, przez soki, aż po aromatyczne galaretki. To właśnie one stanowią idealny dodatek do mięs, zwłaszcza dziczyzny i drobiu, ale świetnie pasują też do serów czy pikantnych sosów.

Domowe przetwory z borówki czerwonej mają niepowtarzalny smak, którego nie znajdziesz w sklepowych słoiczkach. Połączone z jabłkami czy gruszkami zachwycą harmonią słodyczy i kwasku – to klasyk, który warto mieć w spiżarni na chłodniejsze dni.

SKŁADNIKI

  • 1 kg borówek
  • ½ kg gruszek lub jabłek
  • ½ kg cukru
  • 300 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i przebrane borówki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy.
  • Z cukru i wody gotujemy syrop, do którego dodajemy pokrojone w duże kawałki gruszki (lub jabłka). Gruszki (jabłka) należy przed pokrojeniem umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
  • Owoce gotujemy w syropie do momentu, aż zrobią się szkliste. Następnie dodajemy borówki i całość ogrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 20 minut.
  • Gorącą masę owocową przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej