Zupa ogonowa - klasyczna wiejska zupa na ogonach wołowych

2021-03-31
Zupa ogonowa - klasyczna wiejska zupa na ogonach wołowych
Autor: thinkstockphotos.com Zupa ogonowa - klasyczna wiejska zupa na ogonach wołowych
łatwy
45 min
4

Zupa ogonowa to tradycyjna staropolska, wiejska zupa na mięsie wołowym, którą najlepiej przetrzymać przez noc w lodówce, aby się "przegryzła". Gotuje się ją długo na wolnym ogniu, jest bardzo sycąca i bogata w smaki i aromaty.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy
  • 1,2 kg ogonów wołowych
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 marchewki pokrojone
  • 2 pietruszki pokrojone
  • 1/2 selera pokrojonego
  • 3-4 pałki selera naciowego
  • 2-3 goździki (opcjonalnie)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone grzyby
  • 1,4 l wywaru wołowego
  • 6 małych ziemniaków obranych i pokrojonych na połówki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • pieprz cayenne do smaku
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    W dużym garnku podgrzać oliwę i smażyć ogony aż dobrze się zrumienią. Wyjąć i odłożyć. Wrzucić cebulę i rozdrobniony czosnek, przesmażyć przez 3 minuty. Wlać wino i gotować przez 5 minut. Włożyć ogony, dodać pokrojone warzywa ale bez ziemniaków, przyprawy, suszone grzybki, zalać wywarem i gotować przez 1,5 godz. 

    Zestawić garnek z ognia, wyjąć ogony, obrać z mięsa i wrzucić mięso do zupy. Wystudzić zupę, wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zebrać zastygły tłuszcz, wyjąć liść laurowy, goździki, dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zagotować.

    Podawać z wiejskim chlebem.