Grecka zupa jogurtowa dekorowana czerwonym winem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Grecka zupa jogurtowa jest dość oryginalna. Po pierwsze podaje się ją na gorąco, co w przypadku zup na bazie jogurtu jest rzadkością. Po drugie stanowi ciekawe połączenie jogurtu z ryżem i świeżym pomidorem. A po trzecie zaprawia się ją odrobiną czerwonego wina. Jednak połączenie smaków warte jest małego eksperymentu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 duże jogurty naturalne (po 400ml)
- 1 l wody
- 1 szklanka ryżu
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki czerwonego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt rozmieszać, przecedzić przez gazę lub lnianą ściereczkę i odstawić na 30 min.
- Wodę zagotować z solą i masłem, wsypać ryż.
- Pomidora obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu.
- Gotować na bardzo małym ogniu, aż ryż będzie miękki.
- Do naczynia z jogurtem wlać 3-4 łyżki gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
- Zgasić ogień i po kilku minutach, gdy zupa nieco ostygnie, dodać do niej jogurt.
- Dokładnie wymieszać. Podawać gorącą, polaną łyżeczką czerwonego wina.