Ziołowy omlet z parmezanem i kiełkami w stylu hygge: przepis na wytrawny dutch baby
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Ziołowy omlet z parmezanem i kiełkami w stylu hygge to świetny pomysł na śniadanie lub posiłek w środku dnia. Omlet grzybek piecze się sam, jedynie co musisz zrobić to wymieszać ze sobą składniki. Omlet uniesie, a brzegi ładnie przypieką. Stąd jego nazwa grzybek, bo wygląda jak kapelusz grzyba. Ten przepis na wytrawny dutch baby przyda się, gdy masz dużo na głowie, a mało czasu na przygotowanie wybornego posiłku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka + 2 łyżki stołowe (128 g) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
- 8 dużych jaj
- 3/4 szklanki (170 g) mleka
- 2 łyżki drobno posiekanego tymianku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki masła
- 3/4 szklanki (85 g) startego parmezanu
- sól do smaku
- kiełki np. słonecznika lub dyni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i pieprz.
- W osobnej misce wymieszaj jajka i mleko.
- Do mąki dodaj mieszaninę jajek i mleka. Ubij na jednorodną masę.
- Dodaj tymianek i szczypiorek.
- Roztop masło na żeliwnej lub stalowej, czy innej żaroodpornej patelni. Podgrzewaj do chwili, aż masło będzie pachnieć orzechowo i stanie się brązowe przez 5 do 7 minut; następnie obracaj patelnię, aby masło pokryło spód dna patelnia.
- Wylej ciasto na patelnię i posyp parmezanem. Piecz, aż aż omlet uniesie się i zrumieni, potrwa to od 20 do 25 minut.
- Podawaj natychmiast, posypany kiełkami i ewentualnie z sałatką pomidorową.