Chlebki z cieciorki - cudownie aromatyczne pieczywo z patelni
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Chlebki z cieciorki to smaczna alternatywa dla kajzerek czy chleba. Przygotowuje się je w kilka chwil i smaży na patelni. Znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki dodatkowi chili są wyraziste i pikantne, a kolendra nadaje im orzeźwiającego aromatu. Ci którzy nie przepadają za kolendrą, mogą ją zastąpić natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 75 g mąki z ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 zielone chili
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- sól
- siekana kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba rodzaje mąki przesiać do miski i wymieszać ze szczyptą soli.
- Cebulę obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, papryczki drobno posiekać.
- Warzywa wymieszać z posiekaną kolendrą i dodać do mąki.
- Wlać wodę i zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
- Po tym czasie ponownie zagniatać ciasto przez ok. 5 min, potem podzielić na równe porcje.
- Z każdej porcji uformować placek o średnicy ok. 15 cm.
- Każdy placek posmarować masłem i ułożyć na patelni. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.