Chleb pszenny z otrębami: łatwy przepis na domowy chleb

2021-03-29
Chleb pszenny z otrębami: łatwy przepis na domowy chleb
Autor: Shutterstock, Shutterstock Przepis na chleb pszenny  z otrębami  jest  idealny  dla początkujących  domowych  piekarzy
łatwy
45 min
4

Chleb pszenny z otrębami to idealny pomysł dla wszystkich, którzy pragną rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba.  Przedstawiamy sprawdzony, zdrowy, łatwy  do przygotowania przepis na chleb pszenny z otrębami.

SKŁADNIKI

  • 150 g otrąb owsianych
  • 400 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g mieszanych ziaren plus porcja do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Otręby wsypać do miski, zalać 300 ml wody i odstawić do nasiąknięcia na około 1 godzinę.
  • Po tym czasie w pozostałej ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać do otrąb, wymieszać.
  • Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać do miski z otrębami.
  • Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy uformować dwa okrągłe bochenki, posmarować wodą, posypać ziarnami i lekko je wcisnąć w ciasto.
  • Bochenki odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC.
  • Wierzch bochenków naciąć. Wstawić bochenki do piekarnika i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 30 minut. Chleby wyjąć i odstawić na kratkę z piekarnika, aby ostygły.
Redakcja
więcej