Chleb pszenny z otrębami: łatwy przepis na domowy chleb
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Chleb pszenny z otrębami to idealny pomysł dla wszystkich, którzy pragną rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba. Przedstawiamy sprawdzony, zdrowy, łatwy do przygotowania przepis na chleb pszenny z otrębami.
SKŁADNIKI
- 150 g otrąb owsianych
- 400 ml wody
- 20 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 100 g mieszanych ziaren plus porcja do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Otręby wsypać do miski, zalać 300 ml wody i odstawić do nasiąknięcia na około 1 godzinę.
- Po tym czasie w pozostałej ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać do otrąb, wymieszać.
- Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać do miski z otrębami.
- Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy uformować dwa okrągłe bochenki, posmarować wodą, posypać ziarnami i lekko je wcisnąć w ciasto.
- Bochenki odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC.
- Wierzch bochenków naciąć. Wstawić bochenki do piekarnika i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 30 minut. Chleby wyjąć i odstawić na kratkę z piekarnika, aby ostygły.