Surówka z pasternaku
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Pasternak z wyglądu podobny do marchewki lub pietruszki. Pochodzi z Europy Wschodniej. Pasternak zawiera witaminę C, skrobie i białko. Ma ciekawy słodki smak z domieszką ostrości. Doskonale smakuje na surowo w pysznej surówce
SKŁADNIKI
- 30 dag pasternaku
- 2 pory,
- posiekana natka pietruszki
- sok z cytryny
- ½ szklanki śmietany
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- cukier
- posiekana bazylia i estragon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę wymieszaj z oliwą, ziołami i pietruszką.
- Pory pokrój w drobną słomkę, pasternak zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrapiając sokiem z cytryny.
- Rozdrobnione warzywa wymieszaj z sosem i dopraw do smaku pieprzem, solą i cukrem.