Aksamitna marchewka w śmietance - pyszna jarzynka do obiadu
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Aksamitna marchewka ze śmietanką to prosty pomysł na jarzynkę na ciepło do obiadu. Łatwa do przygotowania i niedroga marchewka to bardzo zdrowe warzywo. Pamiętajmy, że do surówek czy ciepłych jarzynek z marchewki zawsze dodać odrobinę tłuszczu - najcenniejsza w marchewce witamina A rozpuszcza się w tłuszczach i w tej postaci jest przyswajalna dla ludzi.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 60-70 dag marchwi
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżki mąki
- sól i cukier do maku
- 1-2 łyżki drobno posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem oleju, soli i odrobiny cukru. Zachować resztę wody, w której się gotowały.
- Lekko przestudzić marchewki, pokroić na plasterki, wrzucić do wody, w której się gotowały, oprószyć przesianą mąką.
- Zalać śmietanką, wymieszać, zagotować, chwilę pogotować i doprawić do smaku.
- Podawać posypaną drobno posiekanym koperkiem.