Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem
Autor: Shutterstock Obfita i smaczna sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem.
łatwy
30 min
4

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem to elegancka przystawka. Święta rodzinne to najlepszy czas by sięgnąć po wędzoną rybę, ale tylko taką pochodzącą z domowej przetwórni, albo z wędzarni opalanej dobrym drewnem (olchowym, leszczynowym). Ma zupełnie inny smak niż ta z wędzarni przemysłowej, gdzie się ryb tak naprawdę nie wędzi, lecz nasącza chemicznymi aromatami i barwnikami. Jedna porcja tej pysznej sałatki to zaledwie 195 kcal!

Przepis z książki Ewy Zwierzchowskiej Dieta najedzonych dziewczyn: nowa książka o diecie bez głodzenia się, bez ograniczeń wydanej przez Harde Wydawnictwo do kupienia w >>> SKLEPIE

SKŁADNIKI

  • 500 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 5 łyżek kaparów
  • 2 filety wędzonego pstrąga (125 g) podzielone na kawałki (może być też wędzony łosoś lub makrela)
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki wody
  • sól i pieprzem
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
  • gałązki koperku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerwoną cebulę zblanszować: przelać wrzątkiem, odcedzić i szybko przełożyć do bardzo zimnej wody.
  • Do małego garnka wlać wodę oraz ocet. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Do octowej zalewy dodać ostudzoną zblanszowaną cebulę, trzymać w zalewie co najmniej 15 minut, odcedzić.
  • Ziemniaki przełożyć do salaterki, wymieszać z majonezem i musztardą, kaparami, ogórkami konserwowymi i posiekanym szczypiorkiem. Dodać kawałki pstrąga oraz czerwoną cebulę. Udekorować gałązkami koperku.
Ewa Zwierzchowska
więcej