Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem to elegancka przystawka. Święta rodzinne to najlepszy czas by sięgnąć po wędzoną rybę, ale tylko taką pochodzącą z domowej przetwórni, albo z wędzarni opalanej dobrym drewnem (olchowym, leszczynowym). Ma zupełnie inny smak niż ta z wędzarni przemysłowej, gdzie się ryb tak naprawdę nie wędzi, lecz nasącza chemicznymi aromatami i barwnikami. Jedna porcja tej pysznej sałatki to zaledwie 195 kcal!
Przepis z książki Ewy Zwierzchowskiej Dieta najedzonych dziewczyn: nowa książka o diecie bez głodzenia się, bez ograniczeń wydanej przez Harde Wydawnictwo do kupienia w >>> SKLEPIE
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 5 łyżek kaparów
- 2 filety wędzonego pstrąga (125 g) podzielone na kawałki (może być też wędzony łosoś lub makrela)
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
- 4 łyżki wody
- sól i pieprzem
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- gałązki koperku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerwoną cebulę zblanszować: przelać wrzątkiem, odcedzić i szybko przełożyć do bardzo zimnej wody.
- Do małego garnka wlać wodę oraz ocet. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Do octowej zalewy dodać ostudzoną zblanszowaną cebulę, trzymać w zalewie co najmniej 15 minut, odcedzić.
- Ziemniaki przełożyć do salaterki, wymieszać z majonezem i musztardą, kaparami, ogórkami konserwowymi i posiekanym szczypiorkiem. Dodać kawałki pstrąga oraz czerwoną cebulę. Udekorować gałązkami koperku.