Żółta sałatka na świąteczny stół - z kurczakiem curry, ananasem i kukurydzą
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ta sałatka pięknie pasuje do wielkanocnych dekoracji. Niemal wszystkie składniki, które się na nią składają są w różnych odcieniach koloru żółtego. Ale komponują się ie tylko kolorystycznie. Sałatka jest przepyszna - lekko ostra, świeża i słodkawa.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki curry
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć. Odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.
- Pierś kurczaka pokroić w cienkie fileciki, oprószyć curry i usmażyć na oleju z obu stron. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.
- Ananasa odcedzić i pokroić w niedużą kostkę, kukurydzę odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ostygnięta pierś pokroić w kostkę i wymieszać w dużej misce z ananasem, kukurydzą i serem. Dodać sos i wymieszać.