Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem to doskonałe danie kolacyjne, na lunch, na imprezę. Składniki ze słoików i puszek można zastąpić świeżymi - gotowaną kukurydzą i marynowanymi grzybami leśnymi. Po prostu pycha!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 słoik marynowanych pieczarek
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duży por
- 3 duże ogórki kiszone
- pęczek koperku
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki i ogórki pokroić w kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać.
- Por pokroić w półplasterki. Lekko posolić i wymieszać dłońmi, lekko zgniatając. Dzięki temu por zmięknie i straci ostrość.
- Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Koperek posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać musztardę i majonez. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.