Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie to świetny pomysł na urozmaicenie zapasów na zimę. Ładnie wyglądają i świetnie smakują. Podajemy sprawdzony przepis na marynowane zielone pomidory.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg zielonych pomidorów
- 3 cebule
- 4 łyżki soli
- 1 litr wody
- 2 szklanki octu 6%
- 1 szklanka cukru
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- goździki
- mielony imbir
- mielony cynamon
- mielona kolendra
- suszony estragon
- 1 łyżka gorczycy
- 2 strąki czerwonej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w plastry lub, jeśli są małe, na połówki.
- Cebulę obrać, pokroić w plastry i dodać do pomidorów.
- Warzywa posypać solą, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce, następnie odsączyć na sicie.
- Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami (bez gorczycy). Gotować 15 min na małym ogniu, po czym przecedzić.
- Do syropu włożyć pomidory z cebulą i gotować 10 min na małym gazie. Gorące przełożyć do słoików, dodać kawałki papryki i gorczycę, zamknąć i ostudzić okryte kocem.