Orientalne pikle z białej rzodkwi
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Różowe pikle z rzodkwi popularne są na bliskim i dalekim wschodzie. Idealnie pasują do śniadaniowych zestawów z hummusem, grillowanymi warzywami, oliwkami i białym pieczywem. Można również wsadzić je do bułki z falafelem lub podać razem z mięsnymi kotlecikami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duża rzodkiew lub 1 kg rzepy
- 1 mały burak
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 600 ml wody
- 200 ml octu
- 4 łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować z solą, listkami laurowymi, pieprzem i zielem. Ostudzić i wymieszać z octem.
- Rzodkiew obrać i pokroić na grube półplasterki. Buraka obrać i pokroić na kilka kawałków.
- W dużym słoju umieścić rzodkiew, buraka i ząbki czosnku. Zalać płynem i szczelnie zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.