Konfitura z morwy czarnej: przepis jak zrobić pyszny dżem z morwy
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Konfitura z morwy czarnej jest smaczna, a do tego zdrowa. Fioletowy barwnik, który zawiera, jest silnym przeciwutleniaczem. Ponadto morwa czarna to idealne źródło flawonoidów, kumaryny, soli mineralnych i żelaza. Jest także bogata w witaminę C. Ten łatwy przepis jak zrobić pyszną konfiturę morwową przyda się w sezonie na te smaczne owoce.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg morwy czarnej
- 1 kg cukru
- 30-50 ml soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce morwy przebrać, usunąć liście i szypułki. Ewentualnie umyć i osuszyć.
- W szerokim rondlu rozpuścić cukier z sokiem cytrynowym.
- Dodać morwę i gotować na niewielkim ogniu, co jakiś czas potrząsając. Morwa jest niezwykle delikatnym owocem i mieszając możemy ją rozgnieść na dżem.
- Gdy konfitura zgęstnieje, przełożyć owocowy war do umytych, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić, odstawić dnem do góry i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Gotowe słoiki okleić nalepkami z nazwą konfitury i datą zamknięcia.