Chutney morelowy z whisky
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Morelowy chutney z whisky to pyszny, wytrawny sos owocowy. Doskonale pasuje do pieczonej kaczki i gęsi, ale także do pieczonych warzyw, na przykład do batatów. Jego słodko-kwaśny smak podkreślają orientalne przyprawy.
SKŁADNIKI
- 600 gramów bardzo dojrzałych moreli
- 1-2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 100 gramów cukru
- świeży imbir - kawałek wielkości męskiego kciuka
- ćwierć łyżeczki mielonej chilli
- ćwierć łyżeczki zmielonych goździków
- ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 cytryna
- 100 ml białego octu winnego
- 50 ml whisky
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele umyć, pokroić drobno i włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać cukier. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, gotować na średnim ogniu około 5 minut.
- Dorzucić obrany i posiekany imbir oraz przyprawy. Wlać ocet i whisky. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, aż do miękkości.
- Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików. Ustawić je dnem do góry i pasteryzować „pod kocykiem”.