Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem: łatwy obiad za grosze

Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem: łatwy obiad za grosze
Autor: Shutterstock Sycąca wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i papryczką chili (jeśli lubicie)
łatwy
30 min
4

Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem to prosty posiłek, który w pełni satysfakcjonuje i fantastycznie smakuje. Ta pychota prosto z piekarnika będzie Cię kosztować grosze!

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na ósemki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • sól pieprz
  • olej
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obieramy ziemniaki i kroimy na kawałki, np. na ósemki. Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie odcedzamy.
  • Czyścimy wątróbkę drobiową i krótko smażymy na patelni na dużym ogniu. Do zrumienienia z każdej strony.
  • Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki, na nich układamy kawałki wątroby.
  • Majeranek, oregano, paprykę i zmiażdżony czosnek mieszamy w 50 ml oleju. Następnie wylewamy tę mieszankę na ziemniaki z wątróbką.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. W połowie pieczenia mieszamy zawartość naczynia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej