Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem: łatwy obiad za grosze
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem to prosty posiłek, który w pełni satysfakcjonuje i fantastycznie smakuje. Ta pychota prosto z piekarnika będzie Cię kosztować grosze!
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na ósemki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- sól pieprz
- olej
- 1 papryczka chili, drobno posiekana, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obieramy ziemniaki i kroimy na kawałki, np. na ósemki. Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie odcedzamy.
- Czyścimy wątróbkę drobiową i krótko smażymy na patelni na dużym ogniu. Do zrumienienia z każdej strony.
- Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki, na nich układamy kawałki wątroby.
- Majeranek, oregano, paprykę i zmiażdżony czosnek mieszamy w 50 ml oleju. Następnie wylewamy tę mieszankę na ziemniaki z wątróbką.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. W połowie pieczenia mieszamy zawartość naczynia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?