Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem: łatwy obiad za grosze

2020-10-27
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem: łatwy obiad za grosze
Autor: Shutterstock Sycąca wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i papryczką chili (jeśli lubicie)
łatwy
30 min
4

Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem to prosty posiłek, który w pełni satysfakcjonuje i fantastycznie smakuje. Ta pychota prosto z piekarnika będzie Cię kosztować grosze!

Składniki

500 g wątróbki drobiowej

600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na ósemki

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka papryki mielonej

sól pieprz

olej

1 papryczka chili, drobno posiekana, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Obieramy ziemniaki i kroimy na kawałki, np. na ósemki. Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie odcedzamy.

Czyścimy wątróbkę drobiową i krótko smażymy na patelni na dużym ogniu. Do zrumienienia z każdej strony.

Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki, na nich układamy kawałki wątroby.

Majeranek, oregano, paprykę i zmiażdżony czosnek mieszamy w 50 ml oleju. Następnie wylewamy tę mieszankę na ziemniaki z wątróbką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. W połowie pieczenia mieszamy zawartość naczynia.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?