Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem: łatwy obiad za grosze

Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem to prosty posiłek, który w pełni satysfakcjonuje i fantastycznie smakuje. Ta pychota prosto z piekarnika będzie Cię kosztować grosze!
500 g wątróbki drobiowej
600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na ósemki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka papryki mielonej
sól pieprz
olej
1 papryczka chili, drobno posiekana, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Obieramy ziemniaki i kroimy na kawałki, np. na ósemki. Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie odcedzamy.
Czyścimy wątróbkę drobiową i krótko smażymy na patelni na dużym ogniu. Do zrumienienia z każdej strony.
Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki, na nich układamy kawałki wątroby.
Majeranek, oregano, paprykę i zmiażdżony czosnek mieszamy w 50 ml oleju. Następnie wylewamy tę mieszankę na ziemniaki z wątróbką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. W połowie pieczenia mieszamy zawartość naczynia.