Warzywna terrina: kolorowa i wydajna zapiekanka z marchewki i cukinii
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Warzywna terrina to efektowna, kolorowa i wydajna zapiekanka z marchewki i cukinii. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 średnie marchewki, obrane
- 4 średnie cukinie lub żółte kabaczki lub po 2 z każdego rodzaju
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ½ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 6 dużych jaj
- ¼ szklanki mleka
- ¼ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 mała garść świeżych liści bazylii, posiekanych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż foremkę keksową 24x12 papierem do pieczenia i odłóż na bok.
- Pokrój marchewki, cukinię (kabaczka) wzdłuż na długie i cienkie wstążki lub wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki na szatkownicy.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek i mieszaj przez 1 minutę. Następnie dodaj pokrojone warzywa i dopraw ¼ łyżeczki soli i całego pieprzu.
- Smaż na średnim ogniu, aż zmiękną, około 8 do 10 minut.
- W międzyczasie w małej misce wymieszaj mąkę, dodając ¼ łyżeczki soli i proszku do pieczenia, odłóż na bok.
- W dużej misce wymieszaj jajka i mleko, a następnie dodaj mieszankę mąki, mieszaj, aż do całkowitego połączenia. Na koniec dodaj posiekane liście bazylii.
- Usmażone warzywa ułóż warstwami w formie keksowej. Zalej przygotowaną płynną mieszaniną jajek i dodatków.
- Piecz około 40-45 minut. Wyjmij terrinę z piekarnika, pozostaw w foremce przez 10 minut, aby przestygła.
- Wyjmij z foremki i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.