Makaron z opieńkami i pomidorami: przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek miodowych

2020-09-22
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Makaron z opieńkami i pomidorami: przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek
Autor: Shutterstock Makaron penne w pysznym sosie z opieniek i pomidorów
łatwy
30 min
4

Makaron z opieńkami i pomidorami jest smaczny i sycący. Oto przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek do każdego rodzaju makaronu. 

Składniki

750-950 g opieńki miodowej

500 g makaronu np. penne

2 łyżki oleju

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów krojonych

4 łyżki tartego parmezanu

1 łyżka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Opieńki przebrać, oczyścić same kapelusze odrzucając nóżki (trzony opieńki są łykowate i twarde), umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć.

Grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 20 minut. Odlać na sito, przelać zimną wodą i osączyć.

Opieńki należy zawsze bezwzględnie obgotowywać, a wodę z gotowania odlewać. 

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zeszklenia cebuli.

Dodać grzyby i smażyć 1 minutę.

Dodać posiekane pomidory. Puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać do sosu.

Doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.

Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

Sos wymieszać ugotowanym makaronem. 

Podawać posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki. 

Jak mrozić grzyby?