Makaron z opieńkami i pomidorami: przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek miodowych

Makaron z opieńkami i pomidorami: przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek
Autor: Shutterstock Makaron penne w pysznym sosie z opieniek i pomidorów
łatwy
30 min
4

Makaron z opieńkami i pomidorami jest smaczny i sycący. Oto przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek do każdego rodzaju makaronu. 

SKŁADNIKI

  • 750-950 g opieńki miodowej
  • 500 g makaronu np. penne
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opieńki przebrać, oczyścić same kapelusze odrzucając nóżki (trzony opieńki są łykowate i twarde), umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć.
  • Grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 20 minut. Odlać na sito, przelać zimną wodą i osączyć.
  • Opieńki należy zawsze bezwzględnie obgotowywać, a wodę z gotowania odlewać. 
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać grzyby i smażyć 1 minutę.
  • Dodać posiekane pomidory. Puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać do sosu.
  • Doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
  • Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
  • Sos wymieszać ugotowanym makaronem. 
  • Podawać posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki. 
Jak mrozić grzyby?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej