Makaron z opieńkami i pomidorami: przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek miodowych

Makaron z opieńkami i pomidorami jest smaczny i sycący. Oto przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek do każdego rodzaju makaronu.
750-950 g opieńki miodowej
500 g makaronu np. penne
2 łyżki oleju
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
4 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Opieńki przebrać, oczyścić same kapelusze odrzucając nóżki (trzony opieńki są łykowate i twarde), umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć.
Grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 20 minut. Odlać na sito, przelać zimną wodą i osączyć.
Opieńki należy zawsze bezwzględnie obgotowywać, a wodę z gotowania odlewać.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
Dodać grzyby i smażyć 1 minutę.
Dodać posiekane pomidory. Puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać do sosu.
Doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
Sos wymieszać ugotowanym makaronem.
Podawać posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki.