Makaron z opieńkami i pomidorami: przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek miodowych
2020-09-22

łatwy
30 min
4
Makaron z opieńkami i pomidorami jest smaczny i sycący. Oto przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek do każdego rodzaju makaronu.
SKŁADNIKI
- 750-950 g opieńki miodowej
- 500 g makaronu np. penne
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opieńki przebrać, oczyścić same kapelusze odrzucając nóżki (trzony opieńki są łykowate i twarde), umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć.
- Grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 20 minut. Odlać na sito, przelać zimną wodą i osączyć.
- Opieńki należy zawsze bezwzględnie obgotowywać, a wodę z gotowania odlewać.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać grzyby i smażyć 1 minutę.
- Dodać posiekane pomidory. Puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać do sosu.
- Doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
- Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Sos wymieszać ugotowanym makaronem.
- Podawać posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki.
Jak mrozić grzyby?