Glazurowanie owoców - jak przygotowac owoce glazurowane
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Glazurowane owoce świetnie sprawdzają się jako dekoracja ciast i deserów, można nimi nadziewać naleśniki. Doskonale komponują się także z sałatkami ze świezy6ch owoców egzotycznych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g owoców (pomarańcze, winogrona, gruszki, ananas, papaja, mandarynki, itp)
- 100 g cukru
- 200 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć i osączyć.Obrać, podzielić na niewielkie cząstki.
- Na patelnie wlać wodę i rozpuścić w niej cukier.
- Poczekać aż płyn się zezłoci, zmniejszyć ogień i gotować do utworzenia się lśniącej glazury.
- Dodać owoce i potrząsnąć energicznie patelnią, aby wszystkie cząstki pokryły się glazurą. Zdjąć z patelni.