Łosoś z rusztu w sosie czosnkowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Łosoś z rusztu jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprężyste mięso łososia dosłownie rozpływa się w ustach. Do tego wygląda niezwykle zachęcająco. Intensywny kolor łososia kontrastuje z białym czosnkowym sosem, a jak smakuje...
SKŁADNIKI
- 4 porcje łososia (pokrojonego w dzwonka)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki tymianku
- sok z półtorej cytryny
- sól, pieprz
- Sos czosnkowy:
- 25 dag serka homogenizowanego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 5 łyżek posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skropić cytryną i posmarować oliwą.
- Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie można przygotować sos.
- Wszystkie składniki starannie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Rybę piec po około 10 minut z każdej strony na grillu lub 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.