Warstwowa pieczeń drobiowa z pieczarkami i szpinakiem - doskonała na ciepło i na zimno
2021-05-29
średni
45 min
4
Warstwowa pieczeń drobiowa z pieczarkami i szpinakiem to po prostu odmiana popularnego klopsa, zwanego też pieczenią rzymską. Zamiast jajek na twardo możemy wzbogacić smak pieczeni dodając do niej szpinak i przesmażone pieczarki. Dekoracyjny efekt uzyskamy tworząc z nich warstwy pomiędzy mięsem. Pieczeń możemy podać na obiad - na przykład z sosem pomidorowym. Doskonała jest też na zimno, jako dodatek do kanapek.
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
- 2 jaja
- 2 kajzerki namoczone wcześniej w mleku lub bulionie drobiowym i odciśnięte
- 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- Warstwa szpinakowa:
- 450 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, czarny mielony pieprz do smaku
- Warstwa pieczarkowa:
- 700 - 800 gramów pieczarek
- 2 średnie cebule
- sól, czarny mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mielonego mięsa wbijamy jaja, dodajemy namoczone i odciśnięte bułeczki (możemy je odsączyć na sicie i przez nie przetrzeć, żeby nie było grudek), przyprawę do kurczaka, czosnek. Wyrabiamy bardzo dokładnie na jednolitą masę. Mięso wstawiamy do lodówki.
- Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej, przysmażamy dopóki nie odparuje nadmiar wody. Wtedy wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia tej ostatniej, na końcu solimy, dodajemy pieprz, mieszamy. Pieczarki przekładamy do miseczki, by przestygły.
- Szpinak rozmrażamy na gęstym sitku, wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól oraz pieprz, przysmażamy razem przez 5 - 8 minut, aż masa będzie gęsta. Szpinak również przekładamy do miseczki, by przestygł.
- Foremkę keksową o wymiarach 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Na spód wykładamy 1/3 masy mięsnej, przyklepujemy i wygładzamy powierzchnię rękami moczonymi w zimnej wodzie, by masa się do nich nie kleiła. Na masę mięsną wykładamy pieczarki, wyrównujemy powierzchnię. Na pieczarki wykładamy kolejną 1/3 masy mięsnej, na nią wykładamy równomiernie szpinak, na koniec wykładamy resztę mięsa, wygładzamy i smarujemy cieniutką warstwą oleju.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy pieczeń, pieczemy około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Jeśli zauważymy, że mięso za bardzo się przypieka z wierzchu, przykryjmy je folią aluminiową i pieczmy do końca wyżej wymienionego czasu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne