Roladki schabowe w sosie serowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Roladki schabowe w sosie serowym to proste danie do przygotowania w niedługim czasie. Krótka lista składników, nieskomplikowany sposób przygotowania i znakomity efekt - oto zalety naszego przepisu!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g schabu wieprzowego bez kości
- 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 6 plastrów sera cheddar
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 kulka mozzarelli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokrój na 6 plastrów, dobrze rozbij, a na każdym połóż plasterek szynki i pół plasterka sera. Pozwijaj w roladki, przekrój na pół.
- Każdą roladkę złap wykałaczką i przesmaż na rozgrzanej patelni dosłownie 30 sekund po zewnętrznej stronie.
- Ułóż w żaroodpornym naczyniu łączeniem do dołu.
- Śmietanę wymieszaj z 200 ml zimnej wody i startą mozzarellą. Dopraw do smaku ulubionymi przyrpawami i zalej roladki.
- Na każdej roladce połóż pół plastra żółtego sera.
- Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika (180°C bez termoobiegu lub 170°C z termoobiegiem). Piecz 20 min.
- Podawaj około 2 minuty po wyciągnięciu z piekarnika.