Rolada z piersi indyka nadziewana pieczarkami i serem - doskonała na ciepło i zimno!
2020-09-02

łatwy
35 min
4
Rolada z piersi indyka nadziewana pieczarkami i serem to super pomysł na wykorzystanie mięsa z indyka. Ponieważ samo ma dość neutralny smak i po upieczeniu tendencję do wysychania - dobrze jest nadać mu charakteru i soczystości odpowiednio dobranym farszem.
SKŁADNIKI
- ok 1 kg piersi z indyka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6-8 pieczarek (kapelusze)
- 250 g wędzonego sera
- opcjonalnie: ok 150-200 g wędzonego boczku (w długich, cienkich plastrach)
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z indyka rozkrawamy na płat i rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
- Pieczarki smażymy na maśle do zrumienienia. Przekładamy na mięso i układamy obok siebie. Ser kroimy w niewielką kostkę i posypujemy nim rozłożone pieczarki.
- Mięso zwijamy w roladę. Raz jeszcze delikatnie oprószamy solą i pieprzem, a jeśli chcemy - owijamy plastrami wędzonego boczku. Obwiązujemy grubą nicią lub sznurkiem do sznurowania wędlin. Możemy też użyć specjalnej siatki wędliniarskiej.
- Roladę przekładamy na pozostały ze smażenia pieczarek tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160ºC ok 1,5 godziny.
- Jeśli owijaliśmy mięso boczkiem, w trakcie pieczenia możemy wyjąć i obrócić roladę na drugą stronę, by boczek z wierzchu nie był zbyt spieczony.