Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami

Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami to eleganckie danie obiadowe. W polskiej tradycji kulinarnej gęsinę (mięso gęsi) zawsze łączy się z jabłkami lub suszonymi śliwkami. Dlaczego więc nie wybrać obu tych owoców? Enzymy zawarte w jabłku, a szczególnie w jego skórce, wpływają na kruchość mięsa gęsi. Natomiast pektyny zawarte w śliwkach ułatwiają trawienie mięsa. W tym daniu tłuszczu gęsiego nie będzie zbyt dużo, ponieważ większość wytopi się podczas smażenia. Duszone piersi gęsie podaje się pokrojone w cienkie plasterki razem z duszoną czerwoną kapustą i pieczonymi ziemniakami. Ich przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, a efekt powalający.
Gęsie piersi wystarczą na 4 do 6 osób. Przyrządzone według tej tradycyjnej receptury uświetnią każde rodzinne spotkanie.
SKŁADNIKI
- pierś gęsi – podwójny filet
- 1 jabłko
- 8-10 suszonych śliwek (mogą być kalifornijskie)
- majeranek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy skórkę w kratkę.
- Kawałki mięsa układamy skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i wolno smażymy aż do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skórki.
- Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru mięsa.
- Przysmażone piersi przekładamy do żeliwnego naczynia i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem.
- Dodajemy suszone śliwki, jabłka pokrojone w ćwiartki oraz 2 łyżki wytopionego z gęsi tłuszczu.
- Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez 40-45 minut.
- Po wyjęciu z pieca, pozostawiamy piersi jeszcze na 15 minut w naczyniu.
- Mięso kroimy w plastry, podajemy polane sosem z pieczenia.