Pierś kurczaka zapiekana z parmezanem: przepis na kurczaka po parmeńsku

2021-03-29
Pierś kurczaka zapiekana z parmezanem: przepis na kurczaka po parmeńsku
Autor: thinkstockphotos.com Pierś kurczaka zapiekana z parmezanem to świetny sposób na soczyste mięso obiadowe.
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka  zapiekana z parmezanem to aromatyczne i soczyste danie obiadowe. Zgodnie z włoską tradycją pierś z parmezanem podaje się razem z makaronem. To pożywne danie z kurczaka, pomidorów i słynnego sera zaspokoi apetyt dużych i małych smakoszy. 

Polecamy także: Jak upiec soczystą pierś kurczaka

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 jajko i pół szklanki bułki tartej z dodatkiem 1 łyżeczki suszonej bazylii do panierowania
  • olej do smażenia
  • garść tartego parmezanu
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka pokrojonych na plastry oliwek
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę tartą mieszamy z suszoną bazylią - ok. 1 łyżeczka bazylii na 1/2 szklanki bułki tartej.
  • Filety kurczaka kroimy w poprzek na pół - w ten sposób z jednego filetu otrzymujemy dwa, cieńsze. Każdy kotlet lekko rozbijamy, panierujemy w osolonym jajku i bułce z bazylią. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.
  • W garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z obranym posiekanym czosnkiem (uwaga, nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki), dodać porwaną w kawałki świeżą bazylię oraz pomidory z puszki i pokrojone oliwki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając. Pod koniec dodać suszoną bazylię i oregano, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę sosu, na sosie układamy usmażone kotlety, przykrywamy je resztą sosu. Wierzch posypujemy startym parmezanem i starta mozzarellą. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się i zrumienienia sera.
Redakcja
więcej