Pierś kurczaka zapiekana z parmezanem: przepis na kurczaka po parmeńsku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka zapiekana z parmezanem to aromatyczne i soczyste danie obiadowe. Zgodnie z włoską tradycją pierś z parmezanem podaje się razem z makaronem. To pożywne danie z kurczaka, pomidorów i słynnego sera zaspokoi apetyt dużych i małych smakoszy.
Polecamy także: Jak upiec soczystą pierś kurczaka
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 jajko i pół szklanki bułki tartej z dodatkiem 1 łyżeczki suszonej bazylii do panierowania
- olej do smażenia
- garść tartego parmezanu
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 listków świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- kilka pokrojonych na plastry oliwek
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę tartą mieszamy z suszoną bazylią - ok. 1 łyżeczka bazylii na 1/2 szklanki bułki tartej.
- Filety kurczaka kroimy w poprzek na pół - w ten sposób z jednego filetu otrzymujemy dwa, cieńsze. Każdy kotlet lekko rozbijamy, panierujemy w osolonym jajku i bułce z bazylią. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.
- W garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z obranym posiekanym czosnkiem (uwaga, nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki), dodać porwaną w kawałki świeżą bazylię oraz pomidory z puszki i pokrojone oliwki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając. Pod koniec dodać suszoną bazylię i oregano, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę sosu, na sosie układamy usmażone kotlety, przykrywamy je resztą sosu. Wierzch posypujemy startym parmezanem i starta mozzarellą. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się i zrumienienia sera.