Pierś kurczaka pieczona z pomidorami i serem - doskonale soczysta
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Pierś kurczaka pieczona z pomidorami i serem jest pyszna i niezwykle sycąca. Swoją soczystość zachowuje dzięki wilgotnemu dodatkowi pomidorów i serowej skorupki, która zapobiega odparowaniu wilgoci. Świetne danie na rodzinny posiłek.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka, czyli 1 podwójna
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Piersi kurczaka oprószyć przyprawami.
- Pomidory przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, miąższ drobno posiekać.
- Cebulę również drobno posiekać.
- Wymieszać pomidory z cebulą i natką pietruszki.
- Na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi kurczaka. Na każdej ułożyć połowę przyprawionych pomidorów. Posypać obficie tartym serem.
- Piec przez 35-45 minut.
- Podawać od razu z pieczonymi ziemniakami, kluskami lub ryżem.