Mięsne muffiny z mielonego mięsa
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Mięsne muffiny z mielonego mięsa to zwarte kotleciki, które pokocha twoja rodzina. Można je podawać na ciepło i na zimno. Nie wymagają specjalnych umiejętności. Jeśli jednak korzystasz z gotowego mięsa mielonego sprawdź zawartość soli w mięsie i nie przyprawiaj go więcej. Wypróbuj przepis na mięsne muffiny i doceń ich wyjątkowy smak.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowego
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- kilka liści laurowych
- natka pietruszki lub szczypiorek
- olej i bułka tarta do przygotowania foremek na muffimy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
- Do mięsa mielonego dołożyć jajka, przestudzoną zeszkloną cebulę. Dodać posiekany szczypiorek lub natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
- Foremki do muffinów posmarować odrobiną oleju. Posypać tartą bułką, aby nie przywarły w czasie pieczenia. Na dnie każdej foremki położyć liść laurowy.
- Do przygotowanych foremek przełożyć masę mięsną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 30-40 minut, aż wierzch mocno się zrumieni.
- Podawać z ziemniakami i surówką jako danie obiadowe lub z ulubionym dipem jako przekąskę.