Mięsne muffiny z mielonego mięsa

2021-03-29
Mięsne muffiny z mielonego mięsa
Autor: Shutterstock, Shutterstock Masę mięsną na muffiny można wzbogacić dodatkiem przesmażonych grzybów, co bardzo podnosi smak
łatwy
30 min
4

Mięsne muffiny z mielonego mięsa to zwarte kotleciki, które pokocha twoja rodzina. Można je podawać na ciepło i na zimno. Nie wymagają specjalnych umiejętności. Jeśli jednak korzystasz z gotowego mięsa mielonego sprawdź zawartość soli w mięsie i nie przyprawiaj go więcej. Wypróbuj przepis na mięsne muffiny i doceń ich wyjątkowy smak. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • kilka liści laurowych
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • olej i bułka tarta do przygotowania foremek na muffimy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
  • Do mięsa mielonego dołożyć jajka, przestudzoną zeszkloną cebulę. Dodać posiekany szczypiorek lub natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. 
  • Foremki do muffinów posmarować odrobiną oleju. Posypać tartą bułką, aby nie przywarły w czasie pieczenia. Na dnie każdej foremki położyć liść laurowy.
  • Do przygotowanych foremek przełożyć masę mięsną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 30-40 minut, aż wierzch mocno się zrumieni. 
  • Podawać z ziemniakami i surówką jako danie obiadowe lub z ulubionym dipem jako przekąskę. 
Redakcja
więcej