Medaliony z polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym: łatwy pomysł na obiad
2021-10-17
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Medaliony z polędwiczki wieprzowej można przygotować bardzo szybko. Delikatne mięso smaży się w oka mgnieniu. Podane w pysznym sosie śmietnanowym z dodatkiem ziarnistej musztardy będą doskonałym posiłkiem na obiad lub ciepłą kolację na szybko. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu z kurczaka - 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry grubości około 1½ cm. Będą to nasze medaliony. Przyprawić je solą i pieprzem, oprószyć mąką z obu stron i odstawić na bok.
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy lub oleju. Medaliony obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, aż brzegi będą lekko zrumienione. Zdjąć medaliony z patelni i trzymać w cieple.
- Na patelnię dodać drobno posiekany czosnek i smażyć przez minutę. Dodaj pozostałe 2 łyżki mąki na patelnię i wymieszać. Smażyć przez 1 minutę. Dodać bulion z kurczaka i zeskrobać zrumienione kawałki z dna patelni. Gotować, aż sos zgęstnieje.
- Do sosu dodać śmietanę i musztardę, wymieszać. Gotować na małym ogniu przez kolejne 2 minuty.
- Wyłączyć ogień i dodać pozostałe masło, wymieszać. Medaliony włożyć do sosu i podgrzewać przez 2 minuty.
- Podawać od razu. Smacznego!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne