Medaliony z polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym: łatwy pomysł na obiad

Medaliony z polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym: łatwy pomysł na obiad
Autor: Shutterstock.com Podędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z musztardą podane z tostowanym chlebem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Medaliony z polędwiczki wieprzowej można przygotować bardzo szybko. Delikatne mięso smaży się w oka mgnieniu. Podane w pysznym sosie śmietnanowym z dodatkiem ziarnistej musztardy będą doskonałym posiłkiem na obiad lub ciepłą kolację na szybko. Polecam gorąco! 

SKŁADNIKI

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ząbki czosnku

    1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry grubości około 1½ cm. Będą to nasze medaliony. Przyprawić je solą i pieprzem, oprószyć mąką z obu stron i odstawić na bok.
  • Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy lub oleju. Medaliony obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, aż brzegi będą lekko zrumienione. Zdjąć medaliony z patelni i trzymać w cieple.
  • Na patelnię dodać drobno posiekany czosnek i smażyć przez minutę. Dodaj pozostałe 2 łyżki mąki na patelnię i wymieszać. Smażyć przez 1 minutę. Dodać bulion z kurczaka i zeskrobać zrumienione kawałki z dna patelni. Gotować, aż sos zgęstnieje.
  • Do sosu dodać śmietanę i musztardę, wymieszać. Gotować na małym ogniu przez kolejne 2 minuty.
  • Wyłączyć ogień i dodać pozostałe masło, wymieszać. Medaliony włożyć do sosu i podgrzewać przez 2 minuty.  
  • Podawać od razu. Smacznego! 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej