Kurczak z ryżem i parmezanem - prosty i niskokaloryczny obiad
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Zdrowy i sycący obiad poniżej 400 kalorii? To możliwe! Serwujemy wam prosty przepis na pyszne dietetyczne danie z kurczakiem, ryżem i parmezanem.
Wartości odżywcze jednej porcji dania
Wartość kaloryczna 1 porcji: 395 kcal, w tym 18% kalorii z tłuszczu
Tłuszcze: 8 g, w tym 2, 8 g tłuszczów nasyconych, 3,7 g tłuszczów jednonienasyconych. 0,8 g tłuszczów wielonienasyconych
Białka: 29,9 g
Węglowodany: 44,4 g
Błonnik: 2 g
Cholesterol: 57 mg
Żelazo: 4,1 mg
Sód: 656 mg
Wapń: 171 mg
SKŁADNIKI
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 224 g grzybów w plasterkach
- 2 chude piersi z kurczaka pokrojone w dużą kostkę
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szklanka nieugotowanego ryżu
- 1 szklanka beztłuszczowego bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, tymianek i grzyby. Podsmażaj około 5 min.
- Następnie dodaj kurczaka i smaż do momentu, aż kurczak delikatnie zbrązowieje.
- Dodaj wino, sól, pieprz i gotuj około 3 minut, aż płyn prawie wyparuje.
- Wymieszaj ryż z bulionem, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż ryż wchłonie bulion.
- Wymieszaj składniki dania.