Kurczak pieczony PIĘĆ SMAKÓW: łatwy przepis na soczystego kurczaka po chińsku
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Kurczak pieczony PIĘĆ SMAKÓW to łatwy przepis na soczystego kurczaka po chińsku. Sekret doskonałego smaku tkwi w specjalnej obróbce oraz użyciu chińskiej mieszanki przypraw. Tradycyjny przepis nieco uprościłam, aby każdy mógł rozkoszować się niezwykłym smakiem pikantnego kurczaka o złocistej skórce i soczystym mięsie. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
SKŁADNIKI
- Na pieczyste z kurczaka:
- 1 kurczak o wadze około 1,3 kg
- Na marynatę do kurczaka:
- 60 ml sosu sojowego
- 2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane
- 1 kawałek imbiru o długości około 5 cm
- 1 łyżeczka przyprawy PIĘĆ SMAKÓW
- 3 szklanki wody
- Na polewę do pieczenia kurczaka:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy PIĘĆ SMAKÓW
- 2 łyżki wódki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki marynaty dodać do szerokiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować 5 minut.
- Kurczak przeciąć na pół wzdłuż kręgosłupa.
- Włożyć połówki kurczaka marynaty. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Odwrócić połówki kurczaka na drugą stronę i gotować jeszcze 5 minut.
- Wyjąć kurczaka z marynaty i odłożyć na płaski talerz.
- Zmiksować składniki polewy do pieczenia. Uzyskaną mieszaniną posmarować kurczaka z każdej strony.
- Kurczaka ułożyć na blasze wyłożone papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec od 45 minut do 1 godziny w temperaturze 180C.
- Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika. Odstawić na 10 minut, aby mięso wchłonęło soki. Następnie pokroić na kawałki.