Kurczak pieczony PIĘĆ SMAKÓW: łatwy przepis na soczystego kurczaka po chińsku

Kurczak pieczony PIĘĆ SMAKÓW: łatwy przepis na soczystego kurczaka po chińsku
Autor: Shutterstock Kurczak Pięć Smaków podany z sałatką z kuskusu, ogórków i pomidorów
łatwy
60 min
4

Kurczak pieczony PIĘĆ SMAKÓW to łatwy przepis na soczystego kurczaka po chińsku. Sekret doskonałego smaku tkwi w specjalnej obróbce oraz użyciu chińskiej mieszanki przypraw. Tradycyjny przepis nieco uprościłam, aby każdy mógł rozkoszować się niezwykłym smakiem pikantnego kurczaka o złocistej skórce i soczystym mięsie. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

SKŁADNIKI

  • Na pieczyste z kurczaka:
  • 1 kurczak o wadze około 1,3 kg
  • Na marynatę do kurczaka:
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane
  • 1 kawałek imbiru o długości około 5 cm
  • 1 łyżeczka przyprawy PIĘĆ SMAKÓW
  • 3 szklanki wody
  • Na polewę do pieczenia kurczaka:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy PIĘĆ SMAKÓW
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki marynaty dodać do szerokiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować 5 minut.
  • Kurczak przeciąć na pół wzdłuż kręgosłupa.
  • Włożyć połówki kurczaka marynaty. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Odwrócić połówki kurczaka na drugą stronę i gotować jeszcze 5 minut.
  • Wyjąć kurczaka z marynaty i odłożyć na płaski talerz.
  • Zmiksować składniki polewy do pieczenia. Uzyskaną mieszaniną posmarować kurczaka z każdej strony.
  • Kurczaka ułożyć na blasze wyłożone papierem do pieczenia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec od 45 minut do 1 godziny w temperaturze 180C.
  • Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika. Odstawić na 10 minut, aby mięso wchłonęło soki. Następnie pokroić na kawałki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej