Kruche sznycle wieprzowe w sosie pieczarkowym
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Sznycle wieprzowe w sosie pieczarkowym to idealny rodzinny obiad. Można je podać z kluskami lub kaszą. Świetnie smakuję z ziemniakami. Do tego łatwe i proste w przygotowaniu.
Więcej przepisów z wieprzowiną do wypróbowania:
Polędwiczki wieprzowe z kurkami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg szynki wieprzowej lub łopatki
- 100 g boczku wędzonego
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 500 g pieczarek
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 g śmietany 30%
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę pokroić na grubsze plasterki, a te na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem.
- Rozgrzać masło na patelni i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Mięso zdjąć z patelni.
- Dodać na patelnię olej. Gdy się rozgrzeje dodać cebulę z czosnkiem i smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż wypuszczony przez nie sok odparuje.
- Dodać bulion, musztardę i koncentrat pomidorowy.
- Mięso przełożyć do sosu i dusić 30 minut.
- Przed podaniem dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie zagotować.
- Podawać z kopytkami, kluskami lub kaszą.