Karkówka pieczona w majonezie
2021-03-29

łatwy
70 min
4
Karkówka pieczona w majonezie to propozycja na rodzinny obiad. Dzięki pierzynce z cebuli i majonezu karkówka podczas pieczenia nabiera miękkości, jednocześnie pozostając krucha i soczysta.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- majonez
- 2 cebule
- olej
- sól i pieprz
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozklepać, posypać solą i pieprzem i polać olejem.
- Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej plastry mięsa blisko siebie.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra, ułożyć na mięsie i przykryć dość grubą warstwą majonezu.
- Całość posypać majerankiem i przykryć drugim kawałkiem folii.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wstawić mięso i piec 40 min., a po 20 minutach zdjąć folię.