Karkówka pieczona w majonezie

2021-03-29
Karkówka pieczona w majonezie
Autor: Shutterstock Smaczna i sycąca karkówka pieczona w majonezie.
łatwy
70 min
4

Karkówka pieczona w majonezie to propozycja na rodzinny obiad. Dzięki pierzynce z cebuli i majonezu karkówka podczas pieczenia nabiera miękkości, jednocześnie pozostając krucha i soczysta.

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki
  • majonez
  • 2 cebule
  • olej
  • sól i pieprz
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozklepać, posypać solą i pieprzem i polać olejem.
  • Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej plastry mięsa blisko siebie.
  • Cebulę obrać i pokroić w pióra, ułożyć na mięsie i przykryć dość grubą warstwą majonezu.
  • Całość posypać majerankiem i przykryć drugim kawałkiem folii.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wstawić mięso i piec 40 min., a po 20 minutach zdjąć folię.
Redakcja
więcej