Gulasz meksykański - znakomity obiad z mięsa mielonego, warzyw i fasoli
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Szybkie danie jednogarnkowe w stylu południowoamerykańskim. Treściwie, smacznie i do syta.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 3 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka słodka i ostra
- olej do smażenia
- oregano
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i paprykę pokroić w piórka. Cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju, po czym dodać mięso.
- Kiedy mięso zmieni kolor dodać paprykę i pokrojone pomidory. Dusić do miękkości.
- Na koniec do gulaszu dodać osączone z zalewy fasolę, kukurydzę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Przyprawić, dodać koncentrat i gotować jeszcze przez chwilę, aby składniki się połączyły.