Dietetyczne roladki gotowane w folii spożywczej faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Dietetyczne roladki gotowane w folii spożywczej są zdrowsze. Szczególnie polecane osobom z chorobami układu trawiennego. Dzisiaj polecam roladki faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym. Farsz można dowolnie zmieniać. Dodajcie swoje ulubione dodatki. Oto łatwy przepis na dietetyczne roladki gotowane w folii.
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka
- 100 g liści młodego szpinaku
- 150 g sera pleśniowego typu camembert lub brie, pokrojonego na 8 pasków
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- folia spożywcza
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdy filet przekrawamy poziomo na 2 sznycle. Każdy sznycel lekko rozbijamy czymś ciężkim i płaskim. Na przykład żeliwną patelnią. Wystarczy wyrównać grubość sznycla.
- Sznycle doprawiamy roztartym z solą czosnkiem oraz pieprzem.
- Na każdym sznyclu rozkładamy warstwę liści szpinaku. Z brzegu układamy pasek sera. Zwijamy w ciasną roladkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi plastrami piersi kurczaka.
- Każdą roladkę ciasno owijamy folią spożywczą. Końce folii spinamy klipsami lub zaciskamy drucikami. Należy to zrobić starannie i mocno, aby podczas gotowania woda nie dostała się do środka.
- W szerokim rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia. Do wrzącej wody wkładamy roladki. Gotujemy 20 minut.
- Po ugotowaniu roladki rozwijamy z folii.
- Roladki podajemy z sosem beszamelowym lub pomidorowym.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?