Dietetyczne roladki gotowane w folii spożywczej faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym

Dietetyczne roladki gotowane w folii spożywczej faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym
Autor: Shutterstock, Shutterstock Delikatne i zdrowe roladki drobiowe gotowane w folii spożywczej faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym
łatwy
30 min
4

Dietetyczne roladki gotowane w folii spożywczej są zdrowsze. Szczególnie polecane osobom z chorobami układu trawiennego. Dzisiaj polecam roladki faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym. Farsz można dowolnie zmieniać. Dodajcie swoje ulubione dodatki. Oto łatwy przepis na dietetyczne roladki gotowane w folii

SKŁADNIKI

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 100 g liści młodego szpinaku
  • 150 g sera pleśniowego typu camembert lub brie, pokrojonego na 8 pasków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • folia spożywcza

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdy filet przekrawamy poziomo na 2 sznycle. Każdy sznycel lekko rozbijamy czymś ciężkim i płaskim. Na przykład żeliwną patelnią. Wystarczy wyrównać grubość sznycla.
  • Sznycle doprawiamy roztartym z solą czosnkiem oraz pieprzem.
  • Na każdym sznyclu rozkładamy warstwę liści szpinaku. Z brzegu układamy pasek sera. Zwijamy w ciasną roladkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi plastrami piersi kurczaka.
  • Każdą roladkę ciasno owijamy folią spożywczą. Końce folii spinamy klipsami lub zaciskamy drucikami. Należy to zrobić starannie i mocno, aby podczas gotowania woda nie dostała się do środka.
  • W szerokim rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia. Do wrzącej wody wkładamy roladki. Gotujemy 20 minut.
  • Po ugotowaniu roladki rozwijamy z folii.
  • Roladki podajemy z sosem beszamelowym lub pomidorowym.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej