Bigos cygański

2021-03-29
Bigos cygański
Autor: Shutterstock Bigos cygański to świetny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa
łatwy
45 min
4

Bigos cygański to właściwie rodzaj gulaszu z warzyw z mięsnymi frykadelkami lub klopsikami. Idealne rozwiązanie, gdy chcemy wykorzystać mielone mięso. Sycące danie bogate w warzywa pasuje na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Można taki bigos podać ze świeżym pieczywem lub kasza lub ryżem. 

SKŁADNIKI

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • 1 jajko
  • 800 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mięsa mielonego dodać jajko i doprawić solą i pieprzem, po czym wyrobić na gładką masę. Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego, smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
  • Pieczarki dokładni umyć, pociąć w dużą kostkę, doprawić solą i podsmażyć na patelni, aż puszczą sok, który odparuje. Dodać pokrojoną w piórka cebule, zeszklić. Dorzucić paprykę pokrojoną w drobną kostkę. 
  • Połączyć ze sobą kulki mięsa i usmażone warzywa. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez 25 minut. 
  • Podawać z chlebem i kieliszkiem czerwonego wina. 
Redakcja
więcej