Bigos cygański
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Bigos cygański to właściwie rodzaj gulaszu z warzyw z mięsnymi frykadelkami lub klopsikami. Idealne rozwiązanie, gdy chcemy wykorzystać mielone mięso. Sycące danie bogate w warzywa pasuje na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Można taki bigos podać ze świeżym pieczywem lub kasza lub ryżem.
SKŁADNIKI
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 800 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa mielonego dodać jajko i doprawić solą i pieprzem, po czym wyrobić na gładką masę. Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego, smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Pieczarki dokładni umyć, pociąć w dużą kostkę, doprawić solą i podsmażyć na patelni, aż puszczą sok, który odparuje. Dodać pokrojoną w piórka cebule, zeszklić. Dorzucić paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
- Połączyć ze sobą kulki mięsa i usmażone warzywa. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez 25 minut.
- Podawać z chlebem i kieliszkiem czerwonego wina.