Steki z kapusty

2021-03-29
Steki z kapusty
Autor: Shutterstock, Shutterstock Steki z kapusty - smaczne i proste danie z popularnego warzywa
łatwy
30 min
4

Steki z kapusty, choć brzmi to dziwnie to pyszne dania warzywne. Łatwo takie steki przygotować. Pieczona kapusta ma niezwykłą głębię smaku. Kiedyś w chłodniejszej porze często podawano pieczoną kapustę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wrócić do tej pysznej tradycji kulinarnej. Steki z kapusty mogą być samodzielnym daniem razem z innymi pieczonymi warzywami lub kluskami. 

Polecamy także: Panierowana kapusta - prosty przepis  oraz   Kotlety ze słodkiej kapusty

SKŁADNIKI

  • 1 niewielka biała kapusta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki płatków papryki chili
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małej miseczce wymieszaj czosnek wyciśnięty przez praskę z przyprawami. Dodaj 3 łyżki oliwy, sól i świeżo mielony pieprz. Ponownie wymieszaj.
  • Wyściel blachę papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą. Piekarnik rozgrzej do temp. 190-200°C
  • Kapustę pokrój na plastry, niczym steki o grubości ok. 1,5 cm. Wyłóż na blachę.
  • Polej „steki” mieszanką ziołową, rozsmaruj pędzlem.
  • Piecz w temp. przez 40-45 minut.
Redakcja
więcej