Steki z kapusty
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Steki z kapusty, choć brzmi to dziwnie to pyszne dania warzywne. Łatwo takie steki przygotować. Pieczona kapusta ma niezwykłą głębię smaku. Kiedyś w chłodniejszej porze często podawano pieczoną kapustę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wrócić do tej pysznej tradycji kulinarnej. Steki z kapusty mogą być samodzielnym daniem razem z innymi pieczonymi warzywami lub kluskami.
Polecamy także: Panierowana kapusta - prosty przepis oraz Kotlety ze słodkiej kapusty
SKŁADNIKI
- 1 niewielka biała kapusta
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki płatków papryki chili
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małej miseczce wymieszaj czosnek wyciśnięty przez praskę z przyprawami. Dodaj 3 łyżki oliwy, sól i świeżo mielony pieprz. Ponownie wymieszaj.
- Wyściel blachę papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą. Piekarnik rozgrzej do temp. 190-200°C
- Kapustę pokrój na plastry, niczym steki o grubości ok. 1,5 cm. Wyłóż na blachę.
- Polej „steki” mieszanką ziołową, rozsmaruj pędzlem.
- Piecz w temp. przez 40-45 minut.