Kotlety z kapusty: jak zrobić?

2021-03-29
jak-zrobic-kotlety-z-kapusty.jpg
Autor: Shutterstock Pyszne wegetariańskie danie - kotlety ze słodkiej kapusty.
łatwy
30 min
4

Kotlety z kapusty to pomysł na dania jarskie: lżejsze, ale wcale nie mniej pożywne, niż tradycyjne danie mięsne. Poza tym nie wszyscy lubią mięso, więc dobrze czasem zajrzeć do przepisów na dania bez jego udziału. Na pewno będzie smacznie i zdrowo. 

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg kapusty włoskiej lub cukrowej
  • 80 g bułki czerstwej
  • ok. 150 ml mleka
  • 30 g tłuszczu
  • 2 jaja
  • 50 g cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 80 g tartej bułki
  • 80 g tłuszczu do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych lub zepsutych liści, opłukać, pokrajać na części, ugotować. Odcedzić, ostudzić, mocno odcisnąć przez woreczek płócienny.
  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
  • Cebulę obrać, pokrajać w kostkę, zrumienić na tłuszczu.
  • Bułkę, kapustę i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać jaja, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, a następnie starannie utrzeć.
  • Z ostudzonej masy formować w tartej bułce małe, owalne kotleciki.
  • Smażyć z dwóch stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
  • Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać talarkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki.
  • Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub chrzanowym.