Kotlety z kapusty: jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety z kapusty to pomysł na dania jarskie: lżejsze, ale wcale nie mniej pożywne, niż tradycyjne danie mięsne. Poza tym nie wszyscy lubią mięso, więc dobrze czasem zajrzeć do przepisów na dania bez jego udziału. Na pewno będzie smacznie i zdrowo.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg kapusty włoskiej lub cukrowej
- 80 g bułki czerstwej
- ok. 150 ml mleka
- 30 g tłuszczu
- 2 jaja
- 50 g cebuli
- sól
- pieprz
- 80 g tartej bułki
- 80 g tłuszczu do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych lub zepsutych liści, opłukać, pokrajać na części, ugotować. Odcedzić, ostudzić, mocno odcisnąć przez woreczek płócienny.
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Cebulę obrać, pokrajać w kostkę, zrumienić na tłuszczu.
- Bułkę, kapustę i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać jaja, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, a następnie starannie utrzeć.
- Z ostudzonej masy formować w tartej bułce małe, owalne kotleciki.
- Smażyć z dwóch stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać talarkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki.
- Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub chrzanowym.