Pieczarki w pikantnym sosie: przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pieczarki w pikantnym sosie todoskonały dodatek do pieczonego mięsa, a także samodzielne danie - doskonale smakujące z ryżem, makaronem lub kaszą. To także danie niedrogie i łatwe do przygotowania
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g pieczarek (większe pokrój na ćwiartki lub połówki)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- pół łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżeczka oregano
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 czubata łyżeczka bazylii
- sól, pieprz do smaku
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki oczyścić i umyć. Obraną cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
- Olej rozgrzać na patelni, zeszklić na nim cebulę. Dodać czosnek i smażyć pół minuty. Kolejno wrzucić na patelnię pieczarki.
- Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodać pieprz, sól, cukier, bazylię, oregano i słodką paprykę, wymieszać.
- Następnie dodać ocet winny i sos sojowy i dusić ok. 1-2 minuty. Podlać wodą. wymieszać i dusić dalej, aż sos zmniejszy objętość. Mozna zaprawić sos mąką, by był bardziej gęsty. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z pieczywem na kolację lub jako sos do dań obiadowych, np. kotletów mielonych.