Lazania z ziemniaków
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Jarska wersja lazanii to propozycja na pyszny bezmięsny obiad. Znakomicie udaje się z lekko mączystych ziemniaków i kwaskowych jeszcze pomidorów.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 5 ziemniaków
- średnia cukinia
- 2 pomidory
- 200 g sera żółtego
- tłuszcz do formy
- Sos:
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 1 l mleka
- liść laurowy
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i pokroić w plastry. Cukinię i pomidory umyć i pokroić w plastry. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Mleko zagotować. Masło roztopić w rondlu, dodać mąkę, mleko, sól, pieprz liść laurowy i zioła. Wymieszać i zagotować.
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ułożyć warstwę ziemniaków, cukinię, pomidory i kolejną warstwę ziemniaków.
- Warzywa zalać sosem i posypać żółtym serem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, ok. 20 minut.