Kapusta panierowana

2021-03-29
Kapusta panierowana
Autor: Shutterstock Kapusta panierowana to pyszny pomysł na popularne warzywo
łatwy
30 min
4

Kapusta panierowana to niecodzienne danie główne lub dodatek do niego. Wystarczy pokroić główkę kapusty na "ósemki", zblanszować, panierować i usmażyć. Tajemnica sukcesu tkwi w pokrojeniu kapusty, tak aby zachować część łodygi, inaczej liście się rozpadną. Kapusta panierowana to smaczna porcja warzyw na co dzień i od święta. 

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty około 1,5-2 kg
  • 3-5 jajek
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę przetnij na cztery części. Następnie każdą część na dwie lub trzy części, w zależności od wielkości kapusty. Zetnij nadmiar łodygi w każdej „ósemce”, ale tak, aby pozostała łodyga dobrze „trzymała” liście, inaczej wszystko się rozpadnie. 
  • Ósemki kapusty zanurz we wrzątku i blanszuj przez 5 minut.
  • Wyjmij kapustę, osusz i ostudź.
  • Jajka wymieszaj z odrobiną wody. 
  • Panieruj ósemki kapusty w jajku, a potem w bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
  • Podawaj z sosami koperkowym lub chrzanowym lub pomidorowym
Redakcja
więcej