Kapuściane kotlety z pieczarkami: tanie i pyszne
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kapuściane kotlety z pieczarkami są tanie i pyszne, a ponadto można je naprawdę łatwo i szybko przygotować. Znakomity obiad, który twoja rodzina na pewno polubi.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g kapusty świeżej
- 150 g pieczarek
- 160 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do głębokiej miski, posypać solę, wymieszać i ugnieść rękoma, aby kapusta puściła sok. Odstawić na 10 minut.
- Pieczarki pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty i wymieszać.
- Wybić jajko i dodać do kapusty, wymieszać dokładnie.
- Wlać kefir lub jogurt i wymieszać.
- Na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Popieprzyć do smaku i wymieszać. Powinniśmy otrzymać gęstą masę, gotową do smażenia.
- Rozgrzać olej na patelni, nakładać po 2 łyżki masy na 1 kotlet. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do zrumienienia.
- Świeże kotlety są pulchne, po ostygnięciu nieco osiądą i staną się płaskie.
- Podawać z majonezem lub keczupem.