Gulasz z grochu z pieczarkami na sposób grecki
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Gulasz z grochu z pieczarkami to danie popularne w kuchni greckiej. Jest smaczny, tani i pięknie pachnie oregano. Odpowiedni dla wegan, wegetarian, ale mięsożercy też nim nie pogardzą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g suszonego żółtego grochu
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch namoczyć na noc, rano odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone w plastry pieczarki i przez chwilę smażyć.
- Dodać osączony groch, bulion, wino, przecier i przyprawy, zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 min.