Fantastyczne placki z topinamburu: warzywne kotleciki dla każdego
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Topinambur jest warzywem południowoamerykańskim, które zadomowiło się w Polsce wcześniej, niż ziemniaki. Jego przyjemny oleisty smak przypominający pestki dobrze znanego nam słonecznika ma licznych wielbicieli. Placki z bulw topinamburu są pyszne i sycące.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g bulw topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego
 - 1-2 zielone cebulki razem ze szczypiorem, posiekane
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki soli morskiej
 - 1/2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
 - 1/4 łyżeczki ostrej papryki
 - 2 jajka, lekko ubite
 - 5 łyżek oleju do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Za pomocą tarki o dużych otworach lub w malakserze zetrzyj bulwy na wiórki. Dodaj zieloną cebulę, mąkę, sól i przyprawy i wymieszaj.
 - Dodaj rozmącone jajka i dobrze wymieszaj.
 - Rozgrzej ole. Nabieraj masę łyżką i kładź na patelnię, spłaszczając placuszek zewnętrzną stroną łyżki.
 - Smaż, aż placki będą kruche i ładnie zrumienione, około 2 minuty z każdej strony.
 - Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj na gorąco z sałatką ze świeżych liści i warzyw.