Fantastyczne placki z topinamburu: warzywne kotleciki dla każdego
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Topinambur jest warzywem południowoamerykańskim, które zadomowiło się w Polsce wcześniej, niż ziemniaki. Jego przyjemny oleisty smak przypominający pestki dobrze znanego nam słonecznika ma licznych wielbicieli. Placki z bulw topinamburu są pyszne i sycące.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g bulw topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego
- 1-2 zielone cebulki razem ze szczypiorem, posiekane
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 2 jajka, lekko ubite
- 5 łyżek oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Za pomocą tarki o dużych otworach lub w malakserze zetrzyj bulwy na wiórki. Dodaj zieloną cebulę, mąkę, sól i przyprawy i wymieszaj.
- Dodaj rozmącone jajka i dobrze wymieszaj.
- Rozgrzej ole. Nabieraj masę łyżką i kładź na patelnię, spłaszczając placuszek zewnętrzną stroną łyżki.
- Smaż, aż placki będą kruche i ładnie zrumienione, około 2 minuty z każdej strony.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj na gorąco z sałatką ze świeżych liści i warzyw.