Placek imbirowy z bakaliami - trochę piernik, trochę keks
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Placek imbirowy to idealne ciasto dla miłośników keksu i piernika, którzy czują, że przygotowanie tych dwóch ciast jest zbędne. W tym placku połączone są oba smaki - imbirowe ciasto z dodatkiem korzennych przypraw jest delikatniejsze niż piernik, ale ma podobny smak. Są też w nim bakalie, jak w tradycyjnym keksie.
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 180 g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka bakalii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i sól wymieszać i przesiać.
- Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą, niemal białą masę. Dodać miód i nadal miksować
- Jajka rozkłócić, dodać do may i lekko zmiksować.
- Sodę rozprowadzić w mleku, wlać do ciasta.
- Bakalie pokroić tak, by ich kawałki miały podobną wielkość, a następnie oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać szpatułką.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180ºC, do suchego patyczka.