TARTa SZWAJCARSKA: prosty przepis na deser!
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Tarta szwajcarska to prosty przepis na wyśmienite kruche ciasto z konfiturą malinową. Można ją zjeść na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Są jednak tacy, którym smakuje najbardziej dwa dni po upieczeniu. Wypróbuj nasz smaczny przepis na ten pyszny deser rodem ze Szwajcarii.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 20 dag margaryny do pieczenia
- 15 dag cukru
- 8 dag czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- konfitura malinowa
- 15 dag migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały musimy sparzyć, obrać ze skórki i utrzeć.
- Margarynę ubić z cukrem, jajkami na jednolity krem.
- Następnie dodajemy migdały, czekoladę, cynamon, mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
- Mąkę należy uprzednio przesiać. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 10 minut do lodówki.
- Po wyjęciu wałkujemy 2/3 masy ciasta i wykładamy nim, posmarowaną wcześnie margaryną formę do tarty o średnicy 24 cm.
- Do środka wlewamy konfiturę, a na niej układamy dekorację z resztki ciasta.
- Najlepiej je płasko rozwałkować i powycinać wąskie paski, a następnie z nich ułożyć kratkę.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 50 minut.
- Po wyjęciu z pieca możemy je posypać cukrem pudrem lub podać z gałką lodów waniliowych, lecz najlepsze jest na drugi dzień.