TARTa SZWAJCARSKA: prosty przepis na deser!

2021-03-29
Tarta szwajcarska z dżemem malinowym przepis
Autor: Shutterstock Pyszny deser z kruchego ciasta i konfitury malinowej na słodkie popołudnie
łatwy
45 min
4

Tarta szwajcarska to prosty przepis na wyśmienite kruche ciasto z konfiturą malinową. Można ją zjeść na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Są jednak tacy, którym smakuje najbardziej dwa dni po upieczeniu. Wypróbuj nasz smaczny przepis na ten pyszny deser rodem ze Szwajcarii.

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • 8 dag czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • konfitura malinowa
  • 15 dag migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały musimy sparzyć, obrać ze skórki i utrzeć.
  • Margarynę ubić z cukrem, jajkami na jednolity krem.
  • Następnie dodajemy migdały, czekoladę, cynamon, mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Mąkę należy uprzednio przesiać. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 10 minut do lodówki.
  • Po wyjęciu wałkujemy 2/3 masy ciasta i wykładamy nim, posmarowaną wcześnie margaryną formę do tarty o średnicy 24 cm.
  • Do środka wlewamy konfiturę, a na niej układamy dekorację z resztki ciasta.
  • Najlepiej je płasko rozwałkować i powycinać wąskie paski, a następnie z nich ułożyć kratkę.
  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 50 minut.
  • Po wyjęciu z pieca możemy je posypać cukrem pudrem lub podać z gałką lodów waniliowych, lecz najlepsze jest na drugi dzień.
Redakcja
więcej