Tarta karmelowa z czekoladowym ganache
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Cudownie prosta w wykonaniu - tarta, przysmak kuchni francuskiej. Najpopularniejsza jest jej wersja z jabłkami. My proponujemy prawdziwą rozkosz, czekoladowe szaleństwo.
SKŁADNIKI
- uprzednio przygotowane ciasto kruche na formę do tarty o śr. 24 cm
- 15 g ciemnego kakao
- 150 g cukru
- 15 g solonego masła
- 150 ml śmietany 30%
- 180 g gorzkiej czekolady.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto kruche przygotować według ulubionego przepisu (w trakcie przesiewania mąki dodać 10 g kakao). Rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki.
- Wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut. Ostudzić.
- Do szerokiego rondelka lub na patelnię włożyć masło i dodać 1 łyżkę wody. Kiedy masło się roztopi, równomiernie wsypać cukier. Podgrzewać do momentu, kiedy będą płynne, zamieszać.
- Ostrożnie dolać śmietanę (karmel się wzburzy) i znów energicznie całość wymieszać, aż masa się zagotuje, a karmel całkowicie połączy ze śmietaną.
- Odstawić do wystudzenia. Chłodną masę karmelową wlać na spód tarty i włożyć do lodówki.
- Wsypać do miski rozdrobnioną na kawałki czekoladę. W garnuszku zagotować śmietanę i gorącą zalać pokruszoną czekoladę. Odczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać.
- Kiedy ganache ostygnie, wylać na stężały, zimny karmel. Wyrównać wierzch i schłodzić przed podaniem.