Sernik na zimno z wiśniami i galaretką - przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wiśnie doskonale sprawdzają się jako dodatek do wszelkich deserów. Ich słodko-kwaśny smak nadaje potrawom szczególnego aromatu. Podajemy przepis na sernik na zimno z wiśniami i galaretką.
Ciasto jogurtowe z wiśniami
Kruchy placek z wiśniami i bezą
Placek wiśniowy z polewą śmietanową
Kruche ciasto z wiśniami i cynamonem
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 1 kg zmielonego twarogu sernikowego
- 2 paczki herbatników
- 0,4 kg wiśni
- 1 galaretka wiśniowa
- 2 galaretki (zielona i żółta)
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- 150 g śmietanki kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować żółtą i zieloną galaretkę, dodając do niej nieco mniej wody, niż jest podane w przepisie. Pozostawić do całkowitego stężenia i pokroić w drobną kostkę.
- Wiśniową galaretkę zalać gorącą wodą i odstawić do stężenia.
- Wiśnie umyć i wydrylować.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz, a na spodzie ułożyć herbatniki.
- Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Następnie włożyć ją do mikrofalówki na 15 sekund lub do kąpieli wodnej i rozpuścić tak, aby temperatura płynu nie przekroczyła 50 stopni.
- Do żelatyny dodać mleko i wymieszać.
- Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder oraz cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.
- Do roztworu z mleka i żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Następnie dodać kolejne 2 - 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Czynność tę powtarzać aż do momentu, kiedy skończy się masa serowa.
- Następnie do masy serowej należy dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć masę serową do tortownicy wyłożonej herbatnikami.
- Na wierzchu sernika ułożyć owoce i zalać wiśniową galaretką.
- Wstawić do lodówki na 3 godziny. Zdjąć obręcz. Podawać schłodzony.