Prościutkie ciasto niby drożdżowe z owocami - uda się każdemu!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto niby drożdżowe smakuje podobnie do ciasta na drożdżach, ale jest o wiele łatwiejsze do przygotowania i udaje się zawsze. Latem można dodać do niego dowolne owoce sezonowe, zimą - jabłka i gruszki a także odsączone z nadmiaru soku owoce z syropu lub rozmrożone i odsączone owoce z mrożonek.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka octu owocowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- owoce sezonowe: jabłka, gruszki, śliwki, morele czy też rabarbar
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Całe jajka miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo olej i mleko na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy do ciasta łyżkę octu owocowego, np. jabłkowego.
- Ciasto wykładamy do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy owoce. Jeśli są bardzo soczyste, tak jak truskawki lub rabarbar, najpierw obtaczamy w je w budyniu lub suchej galaretce i dopiero wówczas wykładamy na ciasto.
- Pieczemy w temp. 170-180 C przez ok. 40-50 min.
- Można przed pieczeniem wierzch ciasta posypać kruszonką lub po upieczeniu posypać je cukrem pudrem albo polukrować.