Prościutkie ciasto niby drożdżowe z owocami - uda się każdemu!

Prościutkie ciasto niby drożdżowe z owocami - uda się każdemu!
Autor: Shutterstock To ciasto uda się każdemu, a polecamy je tym, którzy boją się pieczenia ciast drożdżowych
łatwy
30 min
4

Ciasto niby drożdżowe smakuje podobnie do ciasta na drożdżach, ale jest  o wiele łatwiejsze do przygotowania i udaje się zawsze. Latem można dodać do niego dowolne owoce sezonowe, zimą - jabłka i gruszki a także odsączone z nadmiaru  soku owoce z syropu lub rozmrożone i odsączone owoce z mrożonek.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka octu owocowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • owoce sezonowe: jabłka, gruszki, śliwki, morele czy też rabarbar

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Całe jajka miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo olej i mleko na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy do ciasta łyżkę octu owocowego, np. jabłkowego.
  • Ciasto wykładamy do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy owoce. Jeśli są bardzo soczyste, tak jak truskawki lub rabarbar, najpierw obtaczamy w je w budyniu lub suchej galaretce i dopiero wówczas wykładamy na ciasto.
  • Pieczemy w temp. 170-180 C przez ok. 40-50 min.
  • Można przed pieczeniem wierzch ciasta posypać kruszonką lub po upieczeniu posypać je cukrem pudrem albo polukrować.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej