Połącz jagody i szpinak. Przepis na pyszne ciasto sernikowo-szpinakowe
2022-08-02
![Ciasto szpinakowe z jagodami – doskonałe połączenie niebiesko-zielonych kolorów i smaków](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-wu2F-Q7An-gRjJ_ciasto-szpinakowe-z-jagodami-doskonale-polaczenie-niebiesko-zielonych-kolorow-i-smakow-664x442.jpg)
łatwy
60 min
10
Ten deser to więcej niż popularne ciasto szpinakowe, zwane leśnym mchem. Tutaj dochodzą owoce leśne, a pomostem między zielonym a granatem jest biały sernik na zimno.
Zamiast jagód możemy użyć innych owoców, takich jak borówki, jeżyny czy maliny.
SKŁADNIKI
- 50 dkg jagód albo borówek, jeżyn, malin
- 1 galaretka borówkowa
- opcjonalnie: kilka listów świeżej mięty
- ciasto:
- 30 dkg szpinaku
- 2 duże jajka
- pół szklanki cukru
- 140 ml oleju rzepakowego
- szklanka mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masa serowa:
- 5 serków homogenizowanych (w sumie 1000 ml)
- szklanka mleka w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od ciasta szpinakowego. Ucieramy jajka z cukrem. Blendujemy szpinak z olejem. Dodajemy go do masy jajecznej, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Formę do pieczenia (20x30) wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy. Przekładamy masę i pieczemy ok. 25–30 minut w temperaturze 180ºC.
- Zostawiamy ciasto, aby przestygło.
- Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
- Do serków dodajemy cukier i mleko w proszku. Ubijamy mikserem. Na koniec, wciąż ubijając, dodajemy żelatynę.
- Masę serową nakładamy na ostudzone ciasto szpinakowe.
- Na wierzchu układamy jagody.
- Całość odstawiamy do lodówki.
- Przygotowujemy galaretkę – zamiast w 2 szklankach wody (jak w przepisie), rozpuszczamy ją w mniejszej ilości (1 i 2/3 szkl. wody). Tężejącą wylewamy na wcześniejsze warstwy.
- Ponownie schładzamy w lodówce (ok. 2 godziny). Przed podaniem ciasto możemy dodatkowo ozdobić owocami i listkami świeżej mięty albo tak jak nam podpowiada fantazja.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze