Połącz jagody i szpinak. Przepis na pyszne ciasto sernikowo-szpinakowe

Ciasto szpinakowe z jagodami – doskonałe połączenie niebiesko-zielonych kolorów i smaków
Autor: Shutterstock Ciasto szpinakowe z jagodami to doskonałe połączenie niebiesko-zielonych smaków
łatwy
60 min
10

Ten deser to więcej niż popularne ciasto szpinakowe, zwane leśnym mchem. Tutaj dochodzą owoce leśne, a pomostem między zielonym a granatem jest biały sernik na zimno.

Zamiast jagód możemy użyć innych owoców, takich jak borówki, jeżyny czy maliny.

SKŁADNIKI

  • 50 dkg jagód albo borówek, jeżyn, malin
  • 1 galaretka borówkowa
  • opcjonalnie: kilka listów świeżej mięty
  • ciasto:
  • 30 dkg szpinaku
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki cukru
  • 140 ml oleju rzepakowego
  • szklanka mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa serowa:
  • 5 serków homogenizowanych (w sumie 1000 ml)
  • szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od ciasta szpinakowego. Ucieramy jajka z cukrem. Blendujemy szpinak z olejem. Dodajemy go do masy jajecznej, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Formę do pieczenia (20x30) wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy. Przekładamy masę i pieczemy ok. 25–­30 minut w temperaturze 180ºC.
  • Zostawiamy ciasto, aby przestygło.
  • Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
  • Do serków dodajemy cukier i mleko w proszku. Ubijamy mikserem. Na koniec, wciąż ubijając, dodajemy żelatynę.
  • Masę serową nakładamy na ostudzone ciasto szpinakowe.
  • Na wierzchu układamy jagody.
  • Całość odstawiamy do lodówki.
  • Przygotowujemy galaretkę – zamiast w 2 szklankach wody (jak w przepisie), rozpuszczamy ją w mniejszej ilości (1 i 2/3 szkl. wody). Tężejącą wylewamy na wcześniejsze warstwy.
  • Ponownie schładzamy w lodówce (ok. 2 godziny). Przed podaniem ciasto możemy dodatkowo ozdobić owocami i listkami świeżej mięty albo tak jak nam podpowiada fantazja.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej